Help! Wanneer moet ik warmte of koude gebruiken op mijn spieren?

Help! Wanneer moet ik warmte of koude gebruiken op mijn spieren?

Warmtesprays en coldpacks worden graag gebruikt om van die pijnlijke spieren af te komen, maar hoe gebruiken we ze het beste? Wij geven je de nodige duiding.

Wat is het verschil tussen warmte- en koeltespray?

Warmtespray is bedoeld om de bloedcirculatie in het lichaam te stimuleren. De warmte zet de bloedvaten open, waardoor het bloed sneller door het lichaam kan reizen. Een van de eigenschappen van bloed is om zuurstof door het lichaam te vervoeren en door dat te stimuleren komt er ook sneller zuurstof in de spieren die we willen opwarmen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld spierverrekkingen, -krampen, -stijfheid, een stijve nek of andere chronische pijnen. 

Daar zit het grote verschil met coldpacks of koudesprays. Die worden gebruikt bij acute pijn zoals gescheurde ligamenten, een omgeslagen enkel, verdraaide knie, spierscheuren enz. Je wilt de bloedcirculatie afremmen zodat er geen bloed meer naar de aangetaste plek kan stromen. Professionals gebruiken die koude ook na hun sportprestatie om snel te herstellen. Denk maar aan de koudebaden die ze nemen. Koude gebruik je ook nooit voor het sporten, want dan maak je je spieren juist stijf en kwetsbaar.

 

Hoe gebruik je de warmte- en koeltespray het best?

Over het algemeen geldt de regel: warmte voor en koude na het sporten. Het gebruik van een warmtespray of -balsem hangt ook erg af van de weersomstandigheden. Bij indoorsporten is het doorgaans niet zo belangrijk om je lichaam al eens op te warmen met een spray of een balsem. Voor buitensporten is dit anders. Een warmtespray of balsem kan dan helpen om een warm gevoel te krijgen en dat geeft dan weer een mentaal voordeel.

Let wel op! De fysieke opwarming van de spieren is nog altijd veel belangrijker dan een warmtespray of -balsem. De kunstmatige warmte werkt vooral oppervlakkig en zal dus voor een placebo-effect zorgen. De spieren zelf warmen er niet van op.

Als je tijdens het sporten dan toch een blessure oploopt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen. Denk daarbij aan het RICE-principe: Rust, ijs, compressie en elevatie. Het ijs zorgt ervoor dat de zwelling tegengegaan wordt en stilt de pijn. Dit zal echter enkel helpen bij acute, plotse pijn. Om bevriezing te voorkomen is het belangrijk om je ijs of coldpack in te pakken met bijvoorbeeld een handdoek of washandje. Daarnaast houd je de koude best niet op een vaste plaats maar wrijf je er voorzichtig mee rond de pijnlijke plek. Doe dat ook niet te lang: 15 à 20minuten is aangeraden. 

Gebruik je gezond verstand bij het gebruik van warmte of koelte. Een omgeslagen enkel verwarmen is niet meteen een strak plan. Je stijve rug koelen evenmin. 

 

Welke voordelen en nadelen zijn er verbonden aan het gebruik van warmte- en koeltesprays? 

Erge nadelen zal je niet ondervinden van warmtesprays, -balsems en coldpacks. Voordelen zijn er wel. Zowel warmte als koelte werkt pijnstillend, het helpt bij het herstelproces en zorgt ook mentaal voor extra rust. Het is echter belangrijk om de producten juist te gebruiken en met mate.

Ga dus niet te kwistig om met het busje warmtespray of de coldpack. De sprays hebben hun nut al meermaals bewezen maar zorgen niet voor betere sportprestaties. Een goeie fysieke opwarming, de juiste stabiliseringsoefeningen, een opbouwende voorbereiding en luisteren naar je eigen lichaam helpen je ook al een heel eind op weg. Krijg je dan toch te maken met een blessure, kies dan voor het juiste product. Bij EcareXpress hebben we een mooi gamma van producten die warmte en koelte kunnen aanbrengen. 

Benieuwd naar het gamma cooling- en verwarmproducten van Ecareprotect? Bekijk ze hier!

Veel sportplezier!  

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »